tiistai 1. marraskuuta 2011

Pieni pala historiaa

Minä rakastan vanhoja tavaroita enimmäkseen siitä syystä, että ne kertovat viehkeitä tarinoita. Monesti saatan jäädä ihastelemaan jotain ikivanhaa huonekalua tai sisustuselementtiä kuvitellen kenen kädessä se on ollut, millaisista oloista se on peräisin, ja kuka sitä on käyttänyt.

Erityisen rakas minulle on eräs arkku. Se ei ole ikivanha, mutta sillä on kiehtova, ja ehkä raakakin tarina, jonka olen onnistunut romantisoimaan mielikuvitusrikkaassa päässäni.

Kyseessä on toisen maailmansodan aikainen ammuslaatikko, joka on nähnyt ihmisten selviytymistarinoita, henkiinjäämisvietin, raakuuden ja lopulta päätynyt sotilaan mukana takaisin kotiin. Tästä ei täyttä varmuutta ole, koska vaikka laatikkoon on kirjoitettu sotilaan nimi, siinä saatettiin myös palauttaa kyseisen edesmenneen ihmisen tavaroita perheelle/sotaleskelle.

Museoviraston mukaan tällaisissa laatikoissa kuljetettiin brittiarmeijalle tukikohtiin moottorinosia, mutta todellisuudessa ne olivat täynnä aseita. Mene ja tiedä, minä olen kuitenkin henkilöinyt tämän laatikon päällä olevan brittiläisen sotilaan nimen mukaan. Jollekin se kuului, ja jostain syystä siihen aikanaan nimi maalattiin. Museovirasto on ilmoittanut, että tarkempi aikajana, sekä sisältö olisi selvitettävissä laboratoriokokeilla, mutta liika tieto veisi minulta mahdollisuuden kuvitella. Kieltäydyin kohteliaasti.

Nyt tämä arvoituksellinen laatikko on päätynyt minun olohuoneeseen sohvapöydäksi, enkä luovu siitä koskaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti